2021-08-21 08:57:38• hírek • Szatmár.ro

Ismét megtöltötte élettel a szatmári Kossuth-kertet a PMN

A 20. Partiumi Magyar Napok harmadik napján a régióünnep szinte mindegyik helyszínén készültek valamilyen különleges programmal az érdeklődőknek: míg az Iparosotthonban Vígh István grafikus gyűjteményes kiállításának megnyitójára és egy kamarakoncertre került sor, a Vécsey-házban a szatmári béke 310. évfordulójáról emlékeztek meg, az Északi Színházban Évadnyitó gálát tartott a Harag György Társulat, a Kossuth-kertben megnyitotta kapuit a Borudvar, a sétányokat megtöltötték a kézművesek, a színpadon pedig egymást váltották a jobbnál jobb zenekarok. Mutatjuk is, mi mindent tartogatott a péntek a PMN-ezők számára.

Fókuszban a kultúra


Augusztus 20-án, Szent István királyunk ünnepén reggel 9-től a szatmári székesegyházban szentmisét mutattak be, melyet Schönberger Jenő megyéspüspük celebrált, majd a hagyományoknak megfelelően sor került az államalapító szobrának megkoszorúzására is. Délelőtt 10-től már a Tűzoltótorony lábánál elterülő parkot töltötte be ismét a korábbi napokról már jól ismert zsongás, hisz a szatmári Brighella Bábtagozat újra elhozta a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek számára a már korábban is nagy sikerrel játszott bábelőadást, Az égig érő fát.



Délután 15 órától megnyitották az Iparosotthonban Víg István grafikus gyűjteményes kiállítását is, melyet egy nagyszerű kamarakoncert követett a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia szervezésében. 17 órától a történelemszeretőknek kedveztek a szervezők, hisz a Vécsey-ház udvarán, a szatmári béke 310. évfordulójára emlékezve megnyílt a Képek a kuruckorból című kiállítás is. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke bevezetőjében kiemelte, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni e rendezvénynek, hisz a helyi hagyomány szerint itt állt annak idején az a református templomként használt magtár, melyben a még megmaradt kuruc konföderált rendek gyülekeztek, hogy megbeszéljék a megegyezés pontjait. A felvezető után dr. Bene János történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója vette át a szót, aki részletesen bemutatta, hogyan is fogant meg e tárlat ötlete, illetve pontosan milyen kiállítási tárgyakat lehet majd megszemlélni, kézbe venni. Mielőtt a résztvevők megtekintették volna a kiállítást, illetve a témához kapcsolódó dokumentumfilmet, melyet a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Filmművészet, Fotóművészet, Média szak másodéves hallgatói készítettek, a Szent István Kör nevében megkoszorúzták a szatmári béke emléktábláját.




18 órától az Északi Színházban tartotta meg a Harag György Társulat az Évadnyitó gálát, mely nem csak a koronavírus-járvány miatt elmaradt évadzáró műsor hagyta űrt volt hivatott betölteni, hanem az új, reményekkel teli évad közeledtével jó kedvre is derítette a közönséget. A zenés műsorban a társulat szinte minden tagját viszontláthatta a közönség, ráadásul nem is akármilyen környezetben: egy a ’70-es, ’80-as évek hangulatát idéző Ki-Mit-Tud tehetségkutatóban. Az előadást követően természetesen nem maradt el a társulatnál már tradíciónak számító zsíroskenyér-vacsora sem, mely során az érdeklődők egy szelet zsíros kenyér és egy pohár bor mellett kötetlenül beszélgethettek a színművészekkel az elmúlt időszakról és a most induló új évadról is.



Minőségi szórakozással várt a Kossuth-kert


Az Erdélyi Borászok Egyesülete és a Partiumi Falugazdász hálózat közös szervezésében pénteken sor került az első szatmárnémeti bormustrára. Az előzetesen regisztrált borászok mintáit a Balla Géza egyesületi elnök vezette szakmai zsűri értékelte ki, s noha sok kiváló nedűt neveztek a pincészetek, a legjobb bor végül a Szatmári Termék védjegyhez tartozó Năstase Pincészet vörösbora lett.  Ha pedig már borok, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a Partiumi Borudvarban 17 órától a Dumaszínház népszerű humoristája, a szentesi humormaffia tagja, Badár Sándor szórakoztatta mindazt, akik egy-egy pohár bor és némi borkorcsolya társaságában megpihentek e hangulatos környzetben.



A délután folyamán pedig megkezdődtek a várva várt koncertek is: velünk volt NÁGI, a The Minds, a szatmári The Phoenix és az épp búcsúturnézó Intim Torna Illegál, az estet pedig a Góbé Zenekar zárta, kik ez alkalommal is mesterien ötvözték a népdalvilágot a modern- és komolyzenei hatásokkal.


A 20. Partiumi Magyar Napok szervezőcsapata a hétvégére is számos csemegével készül mindazoknak, akik kellemes környezetben, pazar hangulatban töltenének el családjuk vagy barátaik társaságában néhány órát. A teljes programért érdemes felkeresni a partiuminapok.ro oldalt, illetve a PMN Facebook-oldalát is, ahol a legfrissebb tájékoztatások mellett minden eseményről gazdag képgalériát is lehet találni.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: